Kıbrıs Türk Edebiyatı

Kıbrıs’ın 1571 yılında Osmanlı topraklarına katılmasından sonra burada oluşan edebiyat bugün Kıbrıs Türk Edebiyatı olarak anılır. Adada ilk örneklerinden söz edilebilecek efsane, destan, masal, mani, atasözü… türü sözlü ürünler buraya Anadolu kültüründen gelmiştir.

Anonim Halk Edebiyatı

Söyleyeni , yazanı bilinmeyen ya da yaratıcısı zamanla unutularak halkın ortak malı olmuş eserlerin tümü bu edebiyat içinde değerlendirilir. Türkü , mani , destan, masal , efsane , tekerleme , dua ,kargış ve geleneksel halk tiyatrosu metinleri anonim halk edebiyatını oluşturur. Bu ürünlerin bir kısmı manzum eserlerden bir bölümü de düz yazıdan oluşur.

Anonim Halk Şiiri

Anonim şiirler halkı duygu , düşünce ve isteklerinin dile getirildiği, olaylar karşısındaki tavrı , heycan ve tepkilerinini yansıtıldığı aşk ,özlem , ayrılık,kavuşma vb. bireysel konuların işlendiği şiirlerdir.

Mani

Anonim Halk Edebiyatının en yaygın türlerinden biridir. Manilerde çoğunlukla ayrılık, özlem, arzu, aşk, kavuşma, kıskançlık, ölüm, pişmanlık alın yazısı vb. temalar işlenir.